Subota 18. maj / Velika sala / 21:00 časova

DIMITRIJE VASILJEVIĆ NEW YORK QUARTET izvodi autorsku muziku Dimitrija Vasiljevića, srpskog džez pijaniste i kompozitora koji živi i radi u Americi. Njegova muzika se zasniva na sofisticiranoj sintezi pažljivo i ukusno uklopljenih elemenata modernog američkog džeza, evropske klasike, pop muzike i tradicionalnog srpskog muzičkog nasleđa, a njena programska pozadina ukazuje na jak uticaj srpskog mitološkog i istorijskog bića na autora. Vasiljevićev najnoviji album pod nazivom Accidental Nomad (Slučajni nomad), bio je u trci za Gremi nominacije 2019. godine, u 4 kategorije, na predlog Vasiljevićeve matične diskografske kuće, Ropeadope Records, iz Filadelfije. Članovi kvarteta, pored Vasiljevića, su i: Rikardo Grilli (Ricardo Grilli) –gitara , Bendžamin Tiberio – (Benjamin Tiberio) – bas, i Rafael Panije (Raphaël Pannier) – bubnjevi. Svi članovi kvarteta su renomirani njujorški džez muzičari, članovi mnogih značajnih muzičkih projekata na njujorškoj sceni, ali i lideri sopstvenih autorskih sastava. Pored toga, svi su i alumnusi prestiźnih svetskih škola za modernu muziku poput Berklee College of Music (Vasiljević, Grilli, Pannier), Manhattan School of Music (Tiberio, Pannier), NYU Steinhardt (Vasiljević, Grilli), a Vasiljević je i prvi doktor džez klavira koji potiče iz Srbije i trenutno predaje kao docent na džez odseku Zejvier Univerziteta Luizijane (Xavier University of Louisiana) u Nju Orleansu. Kvartet redovno nastupa na njujorškoj dźez sceni koju smatra matičnom, ali i na drugim džez scenama širom Amerike i Evrope.

DIMITRIJE VASILJEVIĆ

DIMITRIJE VASILJEVIĆ je srpski džez kompozitor i pijanista iz Beograda koji živi i radi u Sjedinjenim Američkim Drźavama, na relaciji Nju Orleans-Njujork. Opisan kao «sjajan džez svirač impresivnog muzičkog vokabulara i moćan moderni improvizator koji ima potencijal da postane novi glas modernog džeza» (Tony Germain – Berklee College of Music), Vasiljević je stvaralac čija muzika predstavlja sofisticiranu kombinaciju američkog džeza, evropskog klasičnog nasleđa i tradicionalne srpske muzike.

Vasiljević je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2006.) i na Berklee College of Music u Bostonu (2010.), završio je master studije iz džez klavira na New York University Steinhardt u Njujorku (2013.) i doktorirao džez klavir na University of Illinois at Urbana-Champaign (2017.). Pre nego što je postao docent na Xavier University of Louisiana u Nju Orleansu gde trenutno radi kao profesor džez klavira, bio je pridruženi profesor (adjunct professor) na NYU Steinhardt-u u Njujorku, kao i asistent na University of Illinois.

Kao aktivni solo džez pijanista, ali i lider svog kvinteta, kvarteta i trija, Vasiljević nastupa širom Evrope i Amerike, a neke od prestižnih sala u kojima je Vasiljević do sada držao koncerte su i Carnegie Hall u Njujorku, Kennedy Center u Vašingtonu, sedište Ujedinjenih Nacija u Njujorku, Krannert Center u Urbani, Montreux Palaceu Montrou, Švajcarska,Hensel Hall, u Lankasteru itd. Takođe, redovno nastupa i u džez klubovima u Njujorku, Nju Orleansu i Čikagu. Godine 2008. osvojio je treću nagradu žirija kao i nagradu publike na Montreux Solo Jazz PianoCompetition, prestižnom svetskomtakmičenju džez pijanista, kao jedinidžez pijanista sa Balkana kome je to ikad pošlo za rukom. Te iste godine dobio je i nagradu Jazz Performance Award od strane Berklee College od Music, a sledeće godine i nagradu Piano Department Achievement Awardod strane iste institucije. Godine 2014, dobio je priznanje od Tesla Science Foundation iz Njujorka za doprinos liku i delu Nikole Tesle kroz muziku za svoju kompoziciju Wardenclyffe, posvećenu ovom velikom naučniku. Te iste godine osvaja i Creative and Performing Arts Fellowship stipendiju od strane University of Illinois-a. Godinu dana kasnije, Vasiljević postaje finalista dva velika džez takmičenja Luminarts Jazz Competition u Čikagu i Kate Neal Kinley Memorial Fellowship. Sarađivao je sa brojnim renomiranim džez muzičarima od kojih su neki Džo Lovano, Kris Poter, Bred Šepik, Viktor Garsija,Čip Meknil i drugi.

Pored svoje izvođačko-kompozitorske i akademske karijere, Vasiljević se takođe bavi i komponovanjem muzike za film (Mora da ovo nije sve; Tierra Utopia) i jedan je od osnivača i članovaMusic Defying Boundaries, američke neprofitne organizacije posvećenje promociji, širenju i plasmanu eksperimentalne elektronske improvizovane muzike kroz edukaciju, izvođaštvo i dokumentovanje. Tokom 5 godina, između 2013. i 2017, bio je deo profesorskog timaBlue Mountain Chamber Music Festival letnjih muzičkih kampova u Nju Džersiju i Pensilvaniji. Vasiljević ima tri objavljena autorska albuma (The Path of Silvan; Metaphor; Accidental Nomad) i snima za američku diskografsku kuću Ropeadope Records.Ova kuća, izabrala je njegov album Accidental Nomad kao svog predstavnika u trci zaGremi nominacije za 2019. godinu u 4 kategorije: Najbolji džez album, Najbolji instrumentalni savremeni album, Najbolji instrumentalni aranžman i Najbolja instrumentalna kompozicija. Vasiljević ječlan američkog Udruženja džez edukatora (Jazz Education Network – JEN), a kuriozitet je da je Vasiljević prvi i za sada jedini doktor džez klavira iz Srbije.

REKLI SU O DIMITRIJU VASILJEVIĆU:

“Iridescent and captivating. A cascade of weaving twists and turns.”

  • Chris M. Slawecki (All About Jazz)

“Astonishing virtuosity, unique personality and straight to your heart sensibility. Dimitrije has it all and is a new force to reckon with. I am a fan.”

  • Jean-Michel Pilc

“Dimitrije’s music occupies a unique space somewhere between the classical piano tradition and jazz. Whatever you want to label this music, it’s beautiful, full of bright melodies and strong rhythms, and his command over the piano is astounding.”

  • Chris Potter “Possessing tremendous command and control of the piano, DimitrijeVasiljevic has forged a strong, unique and personal musical identity. His dark and brooding compositions come off as highly personal and emotive, and he shows great musicality and maturity in his playing. Dimitrije is definitely a contemporary pianist to watch out for!”
  • Martin Bejerano

“Dimitrije is a rare example of a musician whose qualities – sensibility, virtuosity, harmonic and melodic invention – all converge towards the same point: a music of deep and rewarding beauty. His latest CD is a brilliant demonstration of music making at the highest level.”

  • Jean-Michel Pilc

“Imaginative, harmonically intriguing music that centers around personal grooves. Expressive, emotionally charged compositions in which modern jazz meets the music of the Balkans. Tight, attentive interplay within the quartet. Congratulations, very nice, heartfelt music!”

  • Laszlo Gardony

“Dimitrije’s debut recording, “The Path of Silvan” features brilliantly balanced, intricate writing and pithy solos throughout; a compelling and vibrant musical vision.”

  • Brad Shepik “Dimitrije captures the heart of Serbia with a jazz soul. His compositions are thoughtful and personal and his playing evokes his great respect for the masters”
  • Andy Milne

“DimitrijeVasiljevic has lots of wonderful musical energies and his enthusiasm is boundless.”

  • JoAnne Brackeen

“Dimitrije is a strong modern player with an impressive vocabulary. A powerful modern improviser, shows promise that he will be a new voice in modern jazz.”

  • Tony Germain (Piano Department at Berklee College of Music)