Radionica: Subota 11. maj / 18,00 časova / Lokacija: Muzička škola Živorad Grbić

Koncert: Subota 11. maj / 20,00 časova / Lokacija: Muzička škola Živorad Grbić
Koncert jazz odseka muzičkih škola Josif Marinković – Vršac, Kornelije Stanković-Beograd i Živorad Grbić-Valjevo

Centar za muzičko obrazovanje Kulturno sklonište

Radionica: | NA PUTU KA MUZICI |

  • Sviraj ono što voliš da slušaš.

Centar za muzičko obrazovanje Kulturno sklonište iz Novog Sada Vas poziva da u okviru Valjevskog Jazz festivala uzmete učešće u radu muzičke radionice pod nazivom | NA PUTU KA MUZICI | – Sviraj ono što voliš da slušaš.
Radionica ima za cilj predstavljanje jednog autentičnog načina edukacije na polju savremene muzike, a otvorena je za sve mlade muzičare-izvođače kao i za sve slušaoce i ljubitelje dobrog zvuka.

Prezentaciju programa radionice izvršiće profesori i đaci Kulturnog skloništa:

Branislav Tomić (profesor klavira) Darko Perković
Danilo Šajnović (profesor gitare) Nenad Gegić
Nenad Kojić (profesor bubnjeva) Oliver Wattles
Svetlana Ceca Palada (profesor pevanja) Stanislav Čeman
Nenad Todorović

Putem interaktivnog koncerta Kulturno sklonište će Vam pružiti mogućnost da se upoznate sa mnogim aspektima interpretacije i stvaralaštva karakterističnim za savremenu muziku ali i muziku uopšte.

Način (instrumentalno-vokalne) muzičke edukacije, koji promovišemo ovim koncertom, u potpunosti je opredeljen specifičnim metodskim pristupom. Ovakvim pristupom omogućuje se postizanje pragmatične svrhe bavljenja savremenom muzikom, tj. kvalitetno izvođenje muzičkih numera. Generalnu platformu ovakve edukacije predstavlja izbor adekvatnog repertoara koji predstavlja muzički kontekst u okviru koga je moguće postupno sprovoditi instrumentalnu i vokalnu instruktažu.
Individualna muzička instuktaža na ovaj način postaje konkretna i opipljiva, što sa svoje strane efektivno doprinosi razvoju motivacije koju guši praktikovanje apstraktnih i izolovanih vežbi. Analitički pristup, po potrebi, nalazi svoju upotrebnu vrednost isključivo u okviru sinteze koju predstavlja određena muzička celina.
Ovakvom metodologijom omogućuje se stvaranje jedne autentične muzičke atmosfere u kojoj više nisu bauk ni teorija ni analitika. Teorija i analitika doživljavaju se kao korisna sredstva za postizanje konačne svrhe. Postignuta konačna svrha se potom u velikoj meri sa interpretacije pomera u pravcu kreacije, tj. muzičkog stvaralaštva.

Šta vas očekuje na radionici Kulturnog skloništa:

  • Interaktivni koncert
  • Muzički instrumenti i njihova uloga u savremenoj muzici
  • Kako učimo od velikana i čemu nas uči tradicija
  • Savremeni stilovi: jazz, crossover, world music
  • Muzika iz ugla izvođača
  • Muzički rudimenti i muzička komunikacija u malom sastavu
  • Sinergija profesorskog i đačkog kolegijuma: kako delimo informacije

Operativni repertoar radionice:

Bela čokolada (Laza Ristovski i Aleksandar Lokner), Bistro Fada (Stephane Wrembel), Blue (Ceca Palada), Butterfly (Jason Mraz), Dinamit (Josip Boček), Driven To Tears (Sting), Rosanna (Toto), Spain (Chick Corea), Stitched Up (Herbie Hancock & John Mayer), Woodside Waltz (Julian Lage).
O nama

Kulturno sklonište je centar za muzičko obrazovanje u kom polaznici svih generacija stiču osećaj i usavršavaju veštinu interpretiranja i stvaranja popularne muzike. Pored toga, Kulturno sklonište ima za cilj da širi znanje o istoriji muzike i kulture opšte, kao i da poboljša kvalitet pop, rok, džez i bluz scene, stvarajući kvalitetne muzičare. Pedagoški pristup u Kulturnom skloništu takođe se razlikuje od standardnog školskog pristupa, pošto se u centru podržavaju, ističu i neguju različitost, posebnost, autorstvo i sloboda. Podjednako se radi na jačanju individualzma i timskog duha, ali se pre svega poklanja pažnja ličnosti i afinitetima svakog polaznika. Centar su osnovali gitarista Petar Jelić i violončelistkinja Aleksandra Berček Jelić 2008. Godine. Tokom 11 godina rada i više od 900 polaznika, stvorena je muzička porodica koju kako profesori tako i polaznici doživljavaju kao neodvojiv deo svoje svakodnevnice. Zahvaljujući takvoj energiji i radu tima kvalitetnih profesora – aktivnih muzičara, Kulturno sklonište je postalo jedna od najatraktivnijih škola za popularnu muziku u Srbiji.

Predavači na radionici

Branislav Tomić – profesor klavijatura, teorija muzike i asistent profesora pevanja

Svoje muzičko obrazovanje sticao je u nižoj muzičkoj školi u Senti, nakon čega je svoj muzički put nastavio na klavirskom odseku srednje muzičke škole u Subotici. Nakon srednje škole opredeljuje se za pop i džez muziku, usavršavajući se na radionicama i majstorskim kursevima kod proslavljenih muzičara kao što su: Miša Blam,Vladimir Samardžić, Hrvoje Rupčić, Jerry Bergonzi, Barry Harris, John Abercrombie, Renato Chicco, Paolo Birro, Miles Griffith i drugi. Kao veoma angažovan muzičar, trenutno nastupa sa svojim jazz i pop sastavima, i bavi se aranžiranjem i muzičkom produkcijom. Profesor je u Kulturnom skloništu od 2010. Godine.

Danilo Šajnović – profesor gitare

Završio je master studije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Muzičko obrazovanje je sticao u Muzičkaoj školi Stevan Mokranjac u Senti na odseku za violinu, da bi se ubrzo zatim zainteresovao za gitaru i nastavio u pravcu popularne muzike. U periodu od 2010 – 2014. radi sa Petrom Jelićem u okviru Centra za muzičko obrazovanje Kulturno sklonište, kao i sa profesorom Čikaškog univerziteta Zvonimirom Totom. Pohađa letnju školu u okviru Bratskih gradova Dortmund – Novi Sad – džez gitara i mali džez sastav i sarađuje sa profesorom Igorom Molnarom i profesorom Aleksandrom Dujinom u okviru ABRSM programa Muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu – Jazz Ensamble. Izdao je dva autorska studijska albuma : Gest – Telemahija i Bilo jednom… Od 2015. radi kao profesor gitare u Kulturnom skloništu.

Nenad Kojić – profesor bubnjeva

Muzičko obrazovanje započeo je u Muzičkoj školi Stevan Hristić u Bačkoj Planaci, odsek – klavir. Gimaziju J.J. Zmaj završio je 2004. godine, a 2009. diplomirao dizajn zvuka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U okviru letnje školi Berklee school of music u Peruđi (Italija) 2005. godine, bio je proglašen za najboljeg bubnjara. Sarađivao je sa eminentnim muzičarima između ostalih i sa Zdravkom Čolićem, svirao u brojnim bendovima i učestvovao u ostvarivanju različitih projekata kao npr. Forum za novi ples Jezik zidova, letnja škola Clime art for change, i mnogim drugi. Godine 2013. postaje profesor bubnjeva u Kulturnom skloništu.

Svetlana Ceca Palada – profesor pevanja

Muzičko znanje je sticala na odseku za džez pevanje Muzičke škole Stanković u Beogradu, u klasi Ljilje Rančić (Madam Piano) i na časoviima sa Nadom Knežević. Svoju prvu nagradu osvojila je 2000. godine na festivalu Beogradsko proleće za interpretaciju, a iste godine na festivalu Miris Mediterana nagradu publike. Od 2002. godine, Svetlana je stvorila zavidnu karijeru studijskog muzičara pevajući prateće vokale na albumima brojnih muzičara. Od 2004. postaje stalni član pratećeg benda Vlade Georgieva. Godine 2005., na Umbria jazz festivalu u Italiji, u okviru programa Berklee summer school, pohađa džez teoriju, pevanje i gospel hor u klasi Donne McElroy i Dennisa Mongomerija III. Intezivno sarađuje sa Novosadskim Big bendom i sa kvartetom Aleksandra Dujina. Nastupala je sa Simfonijskim orkestrom i Big bandom RTS-a. Profesor je u Kulturnom skloništu od 2010. godine.