Petak 10. maj / 18,00 časova / Lokacija: Muzička škola Živorad Grbić

EDUКATIVNA MUZIČКA RADIONICA

Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzke Srbije,
reprezentativnog udruženja u kulturi

Vasil Hadžimanov

Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije reprezentativno udruženje u kulturi, organizuje edukativnu muzičku radionicu “Naučimo kako se sluša džez” 10. maja 2019 god. u Valjevu, u velikoj sali Muzičke škole, ulica Кarađorđeva 122, sa početkom u 18 časova, a u okviru programa 35. Valjevskog džez festivala.
Program radionice namenjen je za širu publiku, mlade umetnike, učenike muzičkih škola, studente, i drugu zainteresovanu publiku, sa ciljem upoznavanja mladih, svestranih i obrazovaneih ljudi sa džez muzikom i probuđivanje kod novih mladih generacijija želje za stvaralaštvom u oblasti džez muzike.
Predavači su naši poznati džez umetnici:

 • Ivan Ilić – istaknuti umetnik, dirigent, kompozitor, aranžer, docent na fakultetu Muzičke umetnosti u Beogradu – odsek za džez i popularnu muziku, dugogodišnji dirigent Big Benda RTS-a, koji je svoje znanje o džez muzici stekao na Univerzitetu Berkli u Americi, i
 • Vasil Hadžimanov – džez muzičar, osnivač „Vasil Hadžimanov benda“, kompozitor, koji je svoje znanje o muzici stekao na Univerzitetu Berkli u Americi.
  Program će pratiti džez orkestar koga čine studenti fakulteta Muzičke umetnosti u Beogradu – odsek za džez i popularnu muziku, koji će kroz uživo izvođenje džez numera omogućiti prisutnoj publici da sluša džez u stvarnom vremenu, bliskom prostoru i kreativnom kontaktu sa muzičarima, učestvujući delimično u samom stvaranju muzike.
  Predavači će prisutnu publiku upoznati sa :
  • Pojmom i osnovnim karakteristike džez muzike;
  • Ritmom, slobodom izvođenja i stalnim ritmičkom pulsu, muzičkim instrumentima koji čine ritam sekciju, slobodom izvođenja;
  • Imrovizacijom kao osnovnom karakteristikom džeza, koja ukrašava melodiju, ili se zasniva na akordima, a koja izdvaja džez od ostalih vrsta muzike u kojima se izvođači kompozicija moraju strogo da pridržavaju nota;
  • Osnovnim funkcijama u ulozi muzičara u džez bendu
  Program edukativne radionice traje 90 minuta, predavanja će biti podeljena u dve sesije sa pauzom u trajanju od 15 minuta.
Ivan Ilić