Petak 17. maj / Velika sala / 20:00 časova

Rođen je 1931. godine. Kada se kao osamnaestogodišnjak pridružio Big Bendu Radio Beograda,  već su ga smatrali za talentovanog mladog džez solistu koji je već dobro čitao note. U Nemačku odlazi 12.09.1955.

Prvu ploču u Nemačkoj snimio je 1956. godine i nastupa na čuvenom Frankfurtskom džez festivalu.

Period do 1961. predstavljao je vreme Gojkovićeve izuzetne popularnosti u Nemačkoj. Redovno je dobijao pozitivne kritike za svoj instrument. Ređali su se nastupi i snimci sa brojnim važnim bendovima i imenima tog vremena.

Prva ploča pod Gojkovićevim imenom “Duško Gojković Internacionalni Džez Oktet” snimljena 1961. Taj sastav bio je okosnica budućeg Klark Boland Big benda

I septembra 1961. stiže obaveštenje o prijemu I stipendiju na najbolju školu džeza na svetu − Berkli. Koliki značaj je Gojković pridavao svom obrazovanju, govori i to da je zbog odluke da stipendiju iskoristi u potpunosti, tokom studija odbijao ponude Kaunt Bejzija, Sten Kentona i Djuka Elingtona da se priključi njihovim orkestrima.

Po završetku studija, Duško je prihvatio ponudu Mejnarda Fergusona pridružio se njegovom orkestru i pratio ga je kao drugi solista. Fergusonov bend je konačno raspušten 1964. godine. I Gojković je prešao u orkestar Vudija Hermana.  Iz Gojkovićevog pera, uz podršku i podsticaj samog Hermana potiču i numere “Woody’s Whistle”, kao i aranžman kompozicije Beni Golsona “I remember Clifford”. Herman ne samo da je podsticao Gojkovića da piše i komponuje, nego je njegove aranžmane uvrstio u repertoar, potom ih i snimio.

Tokom četvorogodišnjeg boravka na američkoj džez sceni, Gojković je sasvim izvesno doživeo više nego većina njegovih evropskih kolega u celoj karijeri.

U želji da snima I svira pre svega vlastitu muziku, Duško se zajedno sa Sal Nistikom vratio u Evropu, leta 1965.

. Svakako, jedan od međaša u karijeri bilo je snimanje za LP “Swinging Macedonia”, avgusta 1966. godine u Kelnu. Izdavačka kuća je bio Filips, a to je bila prilika da Gojković ostvari svoje dugogodišnje zamisli o “Balkan džezu”.

Bio je rado viđen gost na svim festivalima, u klubovima i često je nastupao sa radio orkestrima.  Svo vreme, aktivan je i Kvintet Duška Gojkovića koji je bio veoma živ i kvalitetan ansambl.

Gojković je bio član i Klark Boland Big benda,  all star ansambla više od pet godina i taj period svoje karijere smatra jednim od svojih muzičkih vrhunaca.

Sledi Minhen. A džez i Minhen neraskidivo su povezani za klub Domicil, po opštem mišljenju, u to vreme najbolji klub na evropskom kontinentu. I u najtežim vremenima za džez muziku, u trenutku pretvaranja, kako kaže Ernst Kifer, vlasnik Domicila, “džeza u beskrvnu umetničku formu”,ostale su zapamćene i njegove reči da “Duško Gojković nikada nije skretao sa svog puta”.

. Izvanredan rezultat saradnje sa muzičarima iz tadašnje Jugoslavije, bio je sastav “Trumpets And Rhythm Unit”.

Gojkovićev najveći poklon minhenskom džezu, bio je “Munich Big Band”. Naravno, misao da osnuje sopstveni Big bend, Gojkovića nije napuštala od odlaska iz orkestra Vudija Hermana. Ove jeseni biće obeleženo 50 godina postojanja ovog Big benda.

Drugo orkestarsko uporište Duška Gojkovića bio je Omladinski Big Bend Bavarske, čije je preuzimanje za Gojkovića bilo i čast i obaveza I njegov značajan pedagoški uspeh.

Od sredine devedesetih, Gojković je imao 11 uspešnih i zapaženih turneja u Japanu, na kojima je bio sa različitim sastavima i brojnim muzičarima iz Japana.

Od brojnih albuma i bogate diskografije od preko 200 albuma, od kojih je preko 50 snimljeno pod Gojkovićevim imenom.

1993, godien snimio je LP/CD “Soul Connection” u Njujorku sa apsolutnim njujorškim kremom džeza u produkciji Enja Records.

Trenutno su aktuelni albumi “Brandenburg Concert Duško With Strings” sa gudačima Simfonijskog orkestra iz Brandenburga na kome su snimljene Gojkovićeve kompozicije u aranžmanima za gudače i džez kvintet. Sledi I album “Latin Haze” snimljen sa Big bend RTS, inače prvi album sa Big bend RTS koji je Gojković snimio, i dao je jasnu poruku o visokom nivou ove generacije orkestra u kome je započeo karijeru, Naravno,  album “Re:Bop” koji je izašao avgusta 2018. godine I snimljen je sa all star sastavom.

Nagradu za životno delo “ECHO JAZZ AWARD” Gojković je dobio 2014. u Hamburgu, a godinu kasnije Gojkoviću dodeljena mu je muzička nagrada grada Minhena za životno delo, u kome živi i koja se dodeljuje svake tri godine za odavanje poštovanja muzičarima ili institucijama od izuzetnog značaja za grad Minhen.

Nije neodmereno napisati da je Duško Gojković umetnik, koji je svojim načinom života i svojim velikim muzičkim delom ovekovečio suštinu umetnosti koja je, kad je on u pitanju, uvek bila nadnacionalna.