Jazz parada
Parada

 Uvertira u 35. Valjevski Jazz Festival je Dečji Jazz Fest, a najvažnije da su neki novi klinci i klinceze imali šansu na nastupaju, i to su uradili perfektno.Sunce je sijalo nad Valjevom, dok su učenici muzičkih i škole za strane jezike Kontext, paradirali kroz grad. Dečje pesme i svirka Bow Lence Brass Banda, u stilu džezera iz Nju Orleansa, izmamili su osmehe sugrađana. Neki su širom otvarali prozore, snimali Dečji Jazz karneval, ali se veći broj starijih priključio. Prava Jazz žurka odigrana je na Velikoj sceni Centra za kulturu uz fantastičan kvartet Nemanje Nikolića i fenomenalno izvođenje muzike iz Diznijevih crtaća.

     Naš mladi Valjevac, Ivan Teofilović, profesor saksofona i klarineta, sjajno je animirao učesnike karnevala, kao i slučajne prolaznike, koji su radosno uhvatiliritam “Kad sveci marširaju” i u dahu stigli od Muzičke do Centra za kulturu.
     “Malo sam pristrasan da bih sad komentarisao, ali srce mi je puno. Valjevo je danas bilo svet! Za čovečiji razvoj i uspostavljanje vrednosnog sistema, važno jeda deca imaju dodir sa umetnošću. Mislim da je ovo pravi način da im sve to učinimo dostupnim, da ih uključimo u programe. Jeste da treba puno energije, moramo animirati sugrađane, ja sam pozvao valjevske muzičare da nam se priključe. Mislim daje upravo Valjevski Jazz Fest savršena prilika da nešto uradimo po tom pitanju, obzirom da imamo tradiciju od 35 godina. Svi zajedno treba da cenimo tu ostavštinu jer bez tradicije – nema pogleda u budućnost. Jako sam ponosan jer moj grad ima takvu manifestaciju, kao što je 35. Valjevski Jazz Festival, kojom mogu da se hvalim” – kaže Ivan Teofilović koji Jazz Fest prati od srednjoškolskih dana.
     Zbog Ivana Simeunovića, takođe našeg mladog uspešnog Valjevca, brojni osnovci su zavoleli violinu. Uživali su u muzici Diznijevih crtanih filmova, u izvođenju kvarteta Nemanje Nikolića i božanstvenom zvuku Ivanove violine. Obzirom da predaje kamernu muziku u školi “Josif Marinković” u Beogradu naglašava da mora postojati velika ljubav, ali i pravi uzor, da bi pojedinac pronašao pravi put sopstvenih afiniteta. Potreban je i ogroman trud, ali je važno da mladi muzičari imaju i mnogo nastupa, naglašava Simeunović, koji je često i u ulozi vokalnog soliste.
     “Valjevski Jazz Festival je divan, osećam da je deo mene. Posebna mi je čast kada sviram za mlađu publiku jer možemo da im darujemo deo popularne kulture, kao što je muzika iz Diznijevih filmova. Ovde se to desilo u kombinaciji sa horom i decom iz Valjeva. Nemanja Nikolić kvartet ovaj program izvodi četiri godine, a nas dvojica kao duet nastupamo već deceniju. Smatram da ovoj deci mogu da pomognem da, pre svega izaberu kvalitet jer Valjevci su veoma talentovani ljudi, priznati i cenjeni, i verujem da dajemo dobar primer” – violinista, Ivan Simeunović kaže da će rado pružiti podršku i neizmerno hvali organizaciju čitavog 35. Valjevskog Jazz Festa jer su ovakvi programi pravi primeri za mladu publiku.     
   Dečji veliki Jazz karneval na suncem obasjanim ulicama Valjeva, pokazuje da svi, i stari i mladi, prepoznaju prave vrednosti jer su skupa uživali paradirajućiuz tonove mejnstim džeza i “Bow Lence Brass Band”, kao i u kompleksim aranžmanima Diznijevih crtanih filmova u izvođenju “Kvarteta Nemanje Nikolića”. 
Tek da napomenemo, u ponedeljak, 13. maja najbržih 85-toro mogu pogledati film Miles Ahead od 19 sati, dok je od 21 sat projekcija “Django melodies” u Bioskopu 85. Potom, par dana pauze kao priprema za VALJEVSKU ODVALU u četvrtak, 16. maja od 20 sati, u Velikoj sali Centra za kulturu Valjevo. Ulaz slobodan!    

tekst: Snežana Jakovljević Krunić
foto: Dragan Krunić