Ove godine će se u Centru za kulturu, od 16. do 21. maja, održati 32. Valjevski džez festival, koji će ljubiteljima džeza ponuditi novi koncept sa puno kvalitetnih džez muzičara sa prostora bivše Jugoslavije i velikim zvezdama, poput Josipe Lisac i „Kubizma“, tokom šest dana trajanja Festivala.
Lokalni muzičari, kao i deca iz škole stranih jezika „Kontekst“ otvaraju Valjevski džez fest, čiji je dugogodišnji promoter i umetnički direktor Jovan Maljoković, poznati džez saksofonista.
„Nova koncepcija da Valjevski Džez fest traje šest dana je pravo osveženje za Valjevo“, rekao je Maljoković na današnjoj konferenciji za novinare i dodao:
„Ovoga puta imamo i veliku zvezdu, koja retko gostuje u Srbiji. Odjeknuće širom Srbije da će Josipa Lisac gostovati u Valjevu i sa te komercijalne strane, očekujemo veliki uspeh i veliku posećenost. Veoma je bitno što festival u Valjevu, od kada je osnovan, promoviše najbolju džez muziku i muzičare sa ovih prostora. Dolaze nam ljudi iz Ljubljane, Subotice, Niša, Beograda, jedna potpuno nova generacija koja je zauzela scenu u regionu. Ranije su se muzičari dovijali kako je ko znao, jer je bilo teško nabaviti ploče, materijale.

Sada imamo fantastičnu i obrazovanu generaciju, a u Valjevo dolazi 20 najaktuelnijih muzičara, koji su svi vezani za Njujorku, što je dobro, jer je Njujork centar džeza. Drago mi je što će Festival otvoriti Sava Miletić, jedan od najboljih srpskih džez pijanista. Tu je i Vladimir Krcko Kostadinović, koji je u svetu džeza već zauzeo visoko mesto i spada u velike bubnjare. Dolazi nam i Tadej Kampl iz Ljubljane, muzičari koji zauzimaju važno mesto i koji u Njujorku snimaju novi materijal. Jasna Jovićević je završila džez akademiju, svira saksofon i svirala je sa sjajnim muzičarima. U subotu nas pčekuje talentovan i mlad sastav iz Niša „Nais Blu“. A naši prijatelji „Kubizmo“ će nastupiti treći put, koji su uvek dobro primljeni u Valjevu! Dakle, nastavljamo sa misijom valjevskog Džez festivala, a to je da se predstavi ono najbolje sa ovih prostora, kada je džez muzika u pitanju.
Miloš Smiljanić, direktor Centra za kulturu kaže da je cilj da ljubitelji dobre muzike iz ovih krajeva privuku u Valjevo, pa se ovih dana Festival promoviše u regionu i to svirkama valjevskih muzičara u Osečini, Koceljevi, Požegi, Kosjeriću, Ubu, Mionici, Lazarevcu i Lajkovcu.
Svaki festivalski dan će nakon zvaničnog programa u velikoj sali Centra za kulturu, imati i sešn u Holu Centra za kulturu, koji je rekonstruisan i ponudiće još bolji ugođaj za ljubitelje dobre svirke i atmosfere.
Karte za Valjevski džez festival su od danas u prodaji. Cena ulaznice za koncert Josipe Lisac je 800 dinara, a za ostale programe Festivala je 300 dinara po danu. Karte je moguće rezervisati na telefon Centra za kulturu 014/221-336.