Po rečima umetničkog direktora Milana Đurđevića, ambicioznost sa kojom se ušlo u organizaciju i kreiranje ovogodišnjeg programa bila je logična iz razloga tradicije, veličine i značaja ovog festivala, kao i želje da se u bliskoj budućnosti Valjevski džez festival kao brend svrsta u niz nosećih kulturnih događaja u zemlji. 

Umetnički direktor festivala Milan Đurđević govori na konferenciji za medije
Umetnički direktor festivala Milan Đurđević govori na konferenciji za medije

U uvodnom programu 24. maja „Svi zajedno na 2 i 4“, deca će pevati džez sa idejom i porukom da se najmlađi vrate kvalitetnoj muzici.

Kompletan program će se i ove godine odvijati na tri bine: Platou ispred Centra za kulturu, velikoj sali Centra za kulturu i holu.

U petak 25. maja, program na Platou u 18.30 časova otvara „Mehanički balet“ (bivši „Teatar bizar“), a u 19.15 nastupa Bane Lalić MVP.

Centralni događaj ovog dana je koncert Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića u velikoj sali (21 čas) nakon čega posetioci mogu da uživaju u holu na koncertu Vasila Hadžimanova sa „Jang stars bendom“, mladim muzičarima sa Berklija.

Subotu, 26. maj, otvaraju bluzeri na Platou: u 18.30 „Pilot bluz bend“, a u 19.15 „Zona B“.

Glavna zvezda 34. Valjevskog džez festivala biće najveća regionalna zvezda, Zlatan Stipišić Džiboni koji će sa kvintetom Matije Dedića i violinistom Markom Ramljakom izvesti svoje najveće hitove u džez aranžmanima u 21 čas na velikoj sceni Centra za kulturu.

Ovaj koncert je bez sumnje jedan od najekskluzivnijih muzičkih događaja danas i mislim da Valjevo i Valjevci mogu biti ponosni što će na ovakav način skrenuti pažnju i na festival i na grad koji će tih dana biti mesto jednog pravog 'vorld mjuzik sajma' po ugledu na svetske džez festivale“, rekao je Đurđević.

U holu, u 23 sata, nastupiće Bojana Stamenov (Džem inovejšn), a zavesu na ovogodišnji festival spustiće pola sata posle ponoći „Kepa end fri spirits“ uz repertoar legendarne grupe „Smak“.

Koncept festivala značajno je promenjen prošle godine. Pod motom „Nju džez moument“ učinjen je veliki programski zaokret sa ciljem da se posetioci vrate u sale u kojima se svira izvorni, ali i džez koji je komunikativan sa srodnim muzičkim pravcima (soul, bluz, r'n'b) i time privuče neka nova publika, očigledno željna kvalitetnih muzičkih sadržaja. 

Karte za 34. Valjevski džez festival biće u pretprodaji od 10. maja na blagajni Centra za kulturu Valjevo.