Logo Logo

Tal Ben Ari — TULA

Tal Ben Ari, poznatija kao TULA, skrenula je na sebe pažnju javnosti 2006. godine učestvovanjem u videu „Chanda Mama“ i „Lets Not Worry“ u okviru internacionalnog projekta Playing for Change, koji su postali viralni hit sa milionima pregleda na YouTube.

Ovo će označiti početak uspešne i veoma plodonosne internacionalne karijere.

Tula je rođena u Tel Avivu u mešovitoj jemensko-poljskoj porodici. Odrastanje u multikulturalnoj porodici i na Bliskom Istoku, koji je svojevrstan melting pot, uneli su u njeno izvođaštvo vrlo šarenolik i raznovrstan pristup, koji joj je ubrzo doneo mnoštvo anganžmana na jazz i world music sceni. Nastupala je širom sveta i snimala sa brojnim bendovima kao što su: Asikides, Moussakis, Man Ex Maqina, 08001, duo Skyland, Kubanski A capella kvartet Gema 4 i brojni drugi. To joj je donelo reputaciju raznovrsne i virtuozne pevačice. Pošto je pristupila projektu Playing for Change, sarađivala je sa njima na dva albuma i tri DVD izdanja po nazivu “Songs Around The World”.

Tula je nastupala širom sveta, na brojnim festivalima i u najprestižnijim koncertnim salama od kojih su neki: NY Lincoln center, JF Kennedy center u Vašingtonu, Glastonbury festival, La Carouselle du Louvre, Teatro De San Carlo u Napulju, solo nastup sa Lionskim simfonijskim orkestrom, Byron Blues Fest, The Jay Lenno’s late night show i drugi.

Osvojila je dve Gremi nagrade u Brazilu, za učešće u projektu Playing for Change.

U poslednjih desetak godina sarađivala je i delila binu sa brojnim umetnicima kao što su: Robert Plant, India Arie, Keb Mo, John Densmore (the Doors), Tinariwein, Baba Mal, Ellis Hall, El Peret, Lucrecia i drugi.

Solo karijeru započinje 2012. kada sa američkim producentom Dave Bianchi-jem objavljuje svoj prvi solo album po imenu „Sheela“ za američku izdavačku kuću „What About Music“. Za istu izdavačku kuću izdaće i album „Skyland“ sa kubanskim pevačem i gitaristom Mel Seme-om, koji se izdvaja egzotičnom mešavinom izraelskog folklora sa latino američkim uticajima.

2016. se vraća u Izrael posle jedanaest godina gde počinje da nastupa sa najeminentnijim domaćim jazz i world music izvođačima (Haim Laroz, Yshai Afterman, Shalosh), i nastavlja da ostvaruje saradnje širom planete.

2018. formira trio sa braćom Ben i Ian Aylon, u kojem peva i svira gitaru i perkusije. Njihove originalne kompozicije izvode na hebrejskom, engleskom i španskom. 2019. su započeli turneju po Izraelu i Evropi, i tom prilikom su snimili live album.

Po prvi put na Valjevo Jazz Fest-u, Tula će nastupiti i to sa našim starim znancima. Bend po imenu Shalosh publika u Valjevu je dobro zapamtila po spektakularnom koncertu na 35. izdanju festivala. Tom prilikom su nam premijerno predstavili njihov novi, četvrti po redu studijski album “Onwards And Upwards”. U međuvremenu Shalosh je ove godine izbacio i svoje peto autorsko izdanje pod nazivom “Broken Balance”. Nadajmo se da ćemo imati prilike da ga u najskorije vreme i uživo čujemo, u Valjevu.

„Njena lepota, ogroman talenat i duša ujedinjeni su u perfektnoj harmoniji. Njen glas je poput svetionika koji obasjava svu ovozemaljsku tamu“.

Dame i gospodo Tal Ben Ari, poznatija kao TULA!

Prijavite se na naš Youtube kanal na vreme i obezbedite svoju #JazzVAkcinu na vreme klikom OVDE